11.04.2023

Blog Blog

10 belangrijke videomarketing trends in 2023

Cas Jansen Cas Jansen

Junior projectmanager

Video, we kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Ook in marketingland staan we niet stil als het gaat om video. Zo blijkt uit onderzoek van videomarketingbureau Wyzowl dat maar liefst 91% van de bedrijven video gebruikt als marketingtool en dat 96% van de marketeers het ziet als een essentieel onderdeel van hun marketingstrategie. Daarnaast is 70% van de marketeers die nog geen video gebruiken van plan dit in 2023 zeker te gaan doen. Dit doen ze niet voor niets! Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat video marketeers helpt om meer leads te generen en om brand awareness te vergroten. Ook de consument geeft aan snel tot aankoop over te gaan na het bekijken van een video. Daar gaat toch ieder commercieel hart sneller van kloppen?!

Dat videomarketing effect heeft op jouw business is door deze cijfers overduidelijk, maar de vraag is hoe je video’s succesvol kunt inzetten. Gelukkig zijn er in 2023 verschillende trends die hulp bieden bij het maken van relevante videocontent. Speciaal voor jou licht ik in het kort 10 belangrijke videomarketing trends toe, waardoor jij weer helemaal up-to-date bent en het jaar vol vertrouwen te gemoed kunt gaan.

1. Format-based te werk gaan

Efficiënt werken is de grondlegger van deze trend. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van format-based videoseries. Maak niet voor elke video een ander plan, maar bespaar jezelf tijd en werk een script uit dat je voor meerdere video’s kunt gebruiken en enkel hoeft aan te passen aan het onderwerp, locatie of persoon in beeld.

2. Stille video’s

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van video’s zonder geluid, gezien deze steeds beter bekeken worden door de consument. Zo wordt 85% van de filmpjes op Facebook afgespeeld zonder geluid. Zorg er dus voor dat jouw videocontent ook zonder geluid te begrijpen is of voeg transcriptie toe.

3. AR & VR video’s

Virtualiteit gebruiken in videomarketing, is een opkomende trend die in de nabije toekomst een grote rol zal spelen. Zo bieden winkels nu al virtuele ’try before you buy‘ opties, gebruiken zorgverleners AR en VR diagnoses, en worden in de onderwijssector AR- en VR-gestuurde games aangeboden. Iets om zeker in de gaten te houden!

4. Zoek geoptimaliseerde video (SEO)

Video wordt steeds vaker gebruikt als tool om websites beter vindbaar te maken voor zoekrobots (SEO) en is daarmee een zichtbare trend. Met video op je webpagina heb je tot wel 53 keer meer kans om op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen. Hiervoor moet je videostrategie wel aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten je video’s relevant en consistent zijn en is een goede back-end belangrijk.

5. Short video

Doordat de spanningsboog van social mediagebruikers kort blijft, blijft ook short video dit jaar een aanwezige trend. Het gaat hierbij om korte, verticaal gefilmde video’s (te vergelijken zijn met TikTok filmpjes) die gemaakt zijn om af te spelen op een mobiele telefoon. Speel bij het delen van dit soort video’s in op viral sounds of challenges.

6. UGC (User Generated Content)

UGC is een ideale manier om jouw doelgroep op transparante wijze kennis te laten maken met jouw product en blijft daarom een populaire methode binnen videomarketing. Het geeft de consument een gevoel van betrouwbaarheid richting jouw merk en dit is natuurlijk precies wat jij wilt!

7. Interactieve video

Steeds meer bedrijven experimenteren met interactieve video. Dit is video waarin je de kijker keuzes geeft door clickables toe te voegen. Hiermee heeft de kijker invloed op het verloop van de video en blijft de betrokkenheid hoog.

8. Beeldbank

Beter te veel dan te weinig! Dit geld ook voor het maken van videocontent. Beeld dat niet gebruikt wordt, kan altijd handig zijn voor content in de toekomst. Bewaar dus altijd videomateriaal voor later en bouw een beeldbank op.

9. Live video

Live video is terug van weggeweest. Zo zien we na de pandemie van 2020 een stijgende lijn van bedrijven die live video gebruiken om met de consument in contact te komen. Het is immers dé manier om merkbetrokkenheid te verhogen. P.S. Wist je al dat live gaan op LinkedIn tegenwoordig kan door middel van Streamyard?

10. Mogelijkheden van AI

De mogelijkheden van AI zijn eindeloos en is iets waar je in 2023 zeker gebruik van zou moeten maken om de productie van je videocontent te optimaliseren. Zo kun je AI onder andere gebruiken om transcripten te maken, voice-overs te genereren en geautomatiseerd te editen. Dat bespaart tijd en maakt je leven een stuk gemakkelijker!

Er zijn zoals je kunt zien weer genoeg opvallende trends in 2023. Trends die jou zullen helpen om te groeien in marketingvaardigheden. Video is namelijk dé manier om de aandacht te trekken, deze vast te houden en natuurlijk op duidelijke wijze een boodschap over te brengen aan jouw doelgroep.

Dus waar wacht je nog op? Pak de camera en kijk met welke trends jij aan de slag kunt!

Gerelateerde Blogs.