21.03.2025

Blog Blog

Zo kun je Generatie Z succesvol bereiken!

Team Snip Snap Team Snip Snap

Deepdive over Generatie Z

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2021, is opgegroeid in een digitale wereld die sterk is geëvolueerd. In 2025 zal deze generatie 27% van de wereldwijde beroepsbevolking vormen, een stijging die hun economische en culturele invloed versterkt. Inzicht in hun unieke gedrag, voorkeuren en trends is cruciaal voor marketeers die hun aandacht willen vangen en duurzame relaties willen opbouwen. Ook is deze doelgroep al aanzienlijk koopkrachtig, gezien de oudste leden van deze generatie nu al 27 jaar zijn. Kortom, deze groep mag niet ontbreken in je content marketing mix. Maar deze groep vraag wel om een hele andere aanpak. En aangezien we al jaren de millennial als belangrijke doelgroep hebben doorgrond, nemen we je mee in deze deepdive over de Generatie Z.

  1. Social media statistieken van Generatie Z

    Generatie Z is praktisch opgegroeid op sociale media. Uit onderzoek van Later uit 2024 blijkt dat 73% van Generatie Z meer dan drie uur per dag besteedt op sociale platformen. Instagram, TikTok en YouTube zijn de voornaamste hubs waar ze producten ontdekken en interacties hebben met contentmakers.

  • Instagram: 71% logt dagelijks in, met 62% die meerdere keren per dag actief is.
  • TikTok: Met een dagelijks gebruik van 73%, is dit platform de kern voor virale trends en entertainment, maar is ook een belangrijke zoekmachine geworden voor deze groep.
  • YouTube: 65% engageert dagelijks met content, die varieert van tutorials tot productrecensies.
  1. Favoriete Creators van Generatie Z

    Deze generatie waardeert content creators enorm. Volgens hetzelfde onderzoek volgt 58% creators voornamelijk voor amusement, terwijl 49% hen volgt om nieuwe dingen te leren. Content creators hebben een significante invloed op de koopbeslissingen van deze generatie.

Enkele populaire creators onder Generatie Z zijn:

  • Quinsding (Quinty Misiedjan) – Quinty is bekend om haar open en eerlijke vlogs waarin ze praat over haar leven en verschillende maatschappelijke onderwerpen bespreekt.
  • Gio (Giovanni Latooy) – Gio is bekend geworden door zijn gaming content, maar heeft zijn repertoire uitgebreid naar dagelijkse vlogs en entertainment.
  • Kwebbelkop (Jordi van den Bussche) – Kwebbelkop is vooral bekend om zijn gaming-video’s en energieke persoonlijkheid. Hij heeft een groot internationaal publiek.
  1. Shopgedrag van Generatie Z

Generatie Z winkelt voornamelijk online, gedreven door gemak, waarden en sociale media-invloeden. Ze maken koopbeslissingen op basis van de houding van een merk ten aanzien van belangrijke kwesties zoals duurzaamheid en inclusiviteit. Merken zoals Flink, Felix en Patagonia scoren niet voor niets hoog bij deze groep. Nogmaals deze groep laat zich in hun koopgedrag ook leiden door content creators.

  1. Verschillen tussen Generatie Z en Millennials

    Hoewel beide generaties digitaal vaardig zijn en groot zijn geworden met social media, zijn er belangrijke verschillen in de manier waarop ze interageren met merken en content consumeren:

Hoewel Generatie Z en Millennials beide digitaal vaardig zijn en een sterke aanwezigheid op sociale media hebben, verschillen hun benaderingen en verwachtingen aanzienlijk:

  • Contentvoorkeuren:
    Generatie Z geeft de voorkeur aan snelle, visuele content zoals TikTok-video’s en Instagram Reels die direct en makkelijk te consumeren zijn. Millennials waarderen daarentegen een bredere mix van contentvormen, inclusief langere video’s en diepgaande posts die educatieve en inspirerende content bevatten, afgestemd op hun levensfase en interesses.
  • Gebruik van platforms:
    Beide generaties zijn actief op platforms zoals Instagram en TikTok. Echter, Millennials gebruiken ook breed Facebook en LinkedIn, waar zij een breder netwerk onderhouden voor zowel sociale interacties als professionele netwerkmogelijkheden.
  • Merktrouw:
    Generatie Z is minder merktrouw en staat open voor het uitproberen van nieuwe merken die hun persoonlijke waarden en identiteit weerspiegelen. Millennials hebben vaak al vaste merkvoorkeuren maar staan open voor verandering wanneer een merk effectief communiceert en hun vertrouwen wint met consistente waarden en kwaliteit. Dat betekent voor merken dat als zij Generatie Z willen aantrekken hier continu aandacht aan moeten blijven geven.
  • Authenticiteit en menselijkheid: Generatie Z verwacht dat merken zich oprecht en menselijk gedragen. Ze waarderen transparante communicatie over zowel successen als misstappen, en verwachten dat merken actief deelnemen aan maatschappelijke discussies die belangrijk zijn voor hen.
    Generatie Z waardeert het als bedrijven/merken meepraten, inhaken, zich mengen of grappen maken op lopende discussies.
  • Flexibiliteit in merkuitingen: In tegenstelling tot de traditionele marketing, die vaak strak omlijnd was rondom de merkidentiteit, waardeert Gen Z merken die dynamisch en veelzijdig zijn in hun uitingen en buiten de lijntjes kleuren. Dit omvat het aanpassen van merkuitingen aan actuele gebeurtenissen en trends die resoneren met hun waarden en interesses.

    Laten we hier Dura Vermeer als voorbeeld nemen. Om generatie Z doelgroep als nieuwe collega aan te trekken, hebben we een TikTok serie gemaakt waarbij de uitingen zich heeft laten inspireren door een bekend TV programma. Dit resulteerde tot Ex on the beach. Je ziet dat Generatie Z hier lekker op gaat en dan ook de marketingafdeling zelf prijst. Het sluit naadloos aan op hun bewegingswereld. Een millennial zal het eerder wat ongepast vinden.

Directe betrokkenheid: Gen Z verwacht niet alleen dat merken communiceren over belangrijke zaken; ze willen dat merken actief bijdragen aan oplossingen voor kwesties zoals milieubewustzijn en sociale rechtvaardigheid.

Bewijskracht is dus bij Generatie Z mee te nemen erg belangrijk en als bijvangst heb je dan ook de millennial te pakken, want die wordt door Generatie Z geïnspireerd om kritischer te worden.

  1. Wat Betekent Dit voor Marketeers?

    Naarmate de invloed van Gen Z groeit, moeten marketeers hun strategieën aanpassen om te voldoen aan de unieke verwachtingen van deze generatie. Authentieke partnerships met vertrouwde creators, focus op duurzaamheid en het creëren van zowel entertainende als informatieve content zijn essentieel. Bovenal het merk menselijk positioneren en niet zo strak door merkidentiteit je te laten kaderen.

    Generatie Z is een krachtige demografische groep die duidelijke verwachtingen heeft van de merken waarmee ze interactie hebben. Door in te spelen op hun voorkeuren en waarden kunnen marketeers effectieve en langdurige relaties opbouwen.

Ben je klaar om Generatie Z te bereiken en je marketingstrategie naar een hoger niveau te tillen? Neem contact op via info@snipsnap.nl.

Gerelateerde Blogs.